Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπομπ ο Σφουγγαράκης (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπομπ ο Σφουγγαράκης
The SpongeBob Squarepants Movie
Εξελληνισμένη κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΣτέφεν Χίλλενμπεργκ[1][2][3] και Μαρκ Όσμπορν
ΠαραγωγήΣτέφεν Χίλλενμπεργκ[4]
ΣενάριοΣτέφεν Χίλλενμπεργκ[4], Τιμ Χιλ[4], Kent Osborne[4], Aaron Springer[4] και Paul Tibbitt[4]
Βασισμένο σεΜπομπ Σφουγγαράκης
ΠρωταγωνιστέςΝτέιβιντ Χέισελχοφ[5], Alex Baker[5], Kristopher Logan, Cole S. McKay, Dylan Haggerty, Bart McCarthy και Mageina Tovah
Ηθοποιοί φωνήςΤομ Κένι[6][5], Μπιλ Φάγκερμπακε[5], Κλάνσι Μπράουν[7][5], Rodger Bumpass[7][6][5], Mr. Lawrence[5], Σκάρλετ Γιόχανσον[5], Τζέφρι Τάμπορ[7][5], Άλεκ Μπάλντουιν[6][5], Carolyn Lawrence[7][5], Ντι Μπράντλεϊ Μπάκερ[5], Jill Talley[5], Λόρι Άλαν[5], Mary Jo Catlett[5], Τόμας Φ. Γουίλσον[5] και Sirena Irwin[5]
ΜουσικήGregor Narholz
ΦωτογραφίαJerzy Zieliński
Εταιρεία παραγωγήςNickelodeon Movies, United Plankton Pictures και Paramount Pictures
ΔιανομήParamount Pictures και Netflix
Πρώτη προβολή14  Νοεμβρίου 2004 (Λος Άντζελες)[8], 23  Δεκεμβρίου 2004 (Γερμανία)[9] και 19  Νοεμβρίου 2004 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδάς)[10]
Διάρκεια90 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
ΈπεταιΜπομπ Σφουγγαράηκς: Έξω απ' τα Νερά του
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης είναι αμερικανική κωμική ταινία παραγωγής 2004 βασισμένη στην ομώνυμη σειρά κινουμένων σχεδίων του Nickelodeon. Τη σκηνοθεσία, το σενάριο και την παραγωγή της ταινίας ανέλαβε ο δημιουργός της σειράς Στίβεν Χίλενμπεργκ, με επιπρόσθετα τμήματα live-action σε σκηνοθεσία Μαρκ Όσμπορν. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί της σειράς Τομ Κένι, Μπιλ Φαγγερμπάκ, Ρότζερ Μπάμπας, Κλάνσι Μπράουν και Νταγκ Λόρενς, ενώ νέοι ηθοποιοί όπως οι Άλεκ Μπάλντουιν, Ντέιβιντ Χέισελχοφ, Σκάρλετ Τζοχάνσον και Τζέφρι Τάμπόρ. Οι πρωταγωνιστές της Ελληνικής μεταγλώττισης της σειράς Σπύρος Ζουπάνος και Άλκης Ζερβός δανείζουν επίσης τις φωνές τους.[11] Είναι η πρώτη ταινία στην σειρά ταινιών Μπομπ Σφουγαράκης. Σε αυτήν τη ταινία, ο Πλανγκτόν καταστρώνει ένα σχέδιο για να δυσφημίσει την επιχειρηματική νέμεση του τον Κύριο Καβούρη, να κλέψει την μυστική συνταγή του Καβουροπάτι και να κατακτήσει τον κόσμο κλέβοντας το στέμμα του Βασιλιά Ποσειδώνα και ενοχοποιώντας τον Καβούρη για το έγκλημα. Οι Μπομπ και Πάτρικ συνεργάζονται για να επιστρέψουν το στέμμα από την Κοχυλούπολη, κατά συνέπεια να σώσουν τον Κύριο Καβούρη από την οργή του Ποσειδώνα και τον ωκεανό από την ηγεσία του Πλανγκτόν.

Προηγούμενες προσφορές από την Paramount Pictures για κινηματογραφική μεταφορά του Μπομπ Σφουγγαράκης είχαν απορριφθεί από τον Στίβεν Χίλενμπεργκ, αλλά δέχτηκε τελικά μία το 2002. Ομάδα συγγραφής με συμμετέχοντες τους Χίλενμπεργκ, Πολ Τίμπιτ, Ντέρεκ Ντρίμον, Άαρον Σπρίνγκερ, Κεντ Όσμπορν και Τιμ Χιλ συγκεντρώθηκε, συλλαμβάνοντας την ιδέα της αποστολής ενός μυθικού ήρωα και την αναζήτηση ενός κλεμμένου στέμματος, που θα έφερνε στην επιφάνεια τους Μπομπ και Πάτρικ. Η ταινία προοριζόταν αρχικά ως το φινάλε της σειράς, αλλά το Nickelodeon διέταξε την παραγωγή περισσότερων επεισοδίων της σειράς καθώς είχε γίνει ολοένα και πιο κερδοφόρα. Ο Χίλενπεργκ παραιτήθηκε ως εκτελεστής της σειράς με τον Τίμπιτ να παίρνει τη θέση του.

Η ταινία διαφημίστηκε ευρεία από την Paramount και το Nickelodeon. Η ταινία κυκλοφόρησε στις 19 Νοεμβρίου 2004, αποφέρνοντας $140 εκατομμύρια παγκοσμίως,[12] και υποδέχτηκε γενικά θετικές κριτικές. Δύο σίκουελ έχουν κυκλοφορήσει: το Μπομπ Σφουγγαράκης: Έξω απ'τα Νερά του (2015) και το Μπομπ Σφουγγαράκης: Επιχείρηση Διάσωσης (2020).

Ο Μπομπ Σφουγγαράκης ετοιμάζεται χαρωπά για την τελετή εγκαινίων δεύτερου Τραγανού Κάβουρα, περιμένοντας το αφεντικό του Κύριο Καβούρη να το προάγει ως τον νέο μάνατζερ του νέου εστιατορίου. Αντ' αυτού, ο Καβούρης διορίζει τον Καλαμάρη Πλοκάμια ως μάνατζερ, πιστεύοντας ότι ο Μπομπ παραείναι ανώριμος για να αναλάβει τον ρόλο αυτό. Εν τω μεταξύ, ο αντίπαλος του Κυρίου Καβούρη, ο Πλανγκτόν, παραπονιέται για τις αποτυχίες του στην υπολογιστική σύζηγό του Κάρεν, μη έχοντας τα απαραίτητα για να κλέψει με επιτυχία την μυστική συνταγή του Καβουροπάτι. Όταν ο Karen επισημαίνει το σχέδιο «Z», ένα σχέδιο το οποίο δεν έχει ακόμη προσπαθήσει, ο Πλανγκτόν αποφασίζει να το εφαρμόσει.

Εκείνο το βράδυ, ο Μπομπ βγάζει τα απωθημένα του στο παγωτό με τον καλύτερο φίλο του Πάτρικ Αστέρη ενώ την ίδια στιγμή, ο Πλανγκτόν κλέβει το στέμμα του Βασιλιά Ποσειδώνα, αφήνοντας ψευδείς αποδείξεις για να ενοχοποιήσει τον Κύριο Καβούρη για το έγκλημα, στην μακρινή γη της Κοχυλούπολης. Το επόμενο πρωί, ο Ποσειδώνας καταφθάνει στον Τραγανό Κάβουρα 2 και απειλεί τον Καβούρη για την υποτιθέμενη κλοπή που διεπράχθη, ενώ ο Μπομπ φτάνει και επίσης τον κατσαδιάζει υπό την επήρεια πονοκεφάλου παγωτού. Ξαφνικά, ο τελευταίος βλέπει την ζωή του αφεντικού του να βρίσκεται σε κίνδυνο τον συνεφέρει και υπόσχεται στον Ποσειδώνα να ανακτήσει το στέμμα από την Κοχυλούπολη. Ο Ποσειδώνας πείθεται από την κόρη του Μίντι να αφήσει τον Κύριο Καβούρη προς το παρόν και αντ' αυτού τον παγώνει, διατάζοντας τον Μπομπ να επιστρέψει με το στέμμα μέσα σε έξι ημέρες. Σύντομα αφού οι Μπομπ και Πάτρικ φεύγουν για την Κοχυλούπολη, ο Πλανγκτόν κλέβει την συνταγή του Καβουροπάτι και τη χρησιμοποιεί για να παράγει και να πουλά Καβουροπάτι στο εστιατόριο του, τον Κουβά του Δολώματος. Παρέχει επίσης δωρεάν κράνη στους πελάτες του, τα οποία είναι στην πραγματικότητα συσκευές ελέγχου του μυαλού που ενεργοποιεί ο Πλανγκτόν για να ελέγξει τους κατοίκους του Βυθού του Μπικίνι και να κατακτήσει την πόλη.

Έχοντας ξεπεράσει αρκετές αποτυχίες στο ταξίδι τους, συμπεριλαμβανομένων της θυσίας του Patty Wagon, ενός αυτοκινήτου σε σχήμα Καβουροπάτι για να ξεφύγουν από ένα ορμητικό βατραχόψαρο, οι Μπομπ και Πάτρικ φτάνουν σε μια επικίνδυνη, γεμάτη τέρατα τάφρο. Καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την αναζήτησή τους εξαιτίας της ανωριμότητάς τους, παραιτούνται. Η Μίντι, ωστόσο, φτάνει στην τάφρο και λέει στους Σφουγγαράκη και Πάτρικ για τα σχέδια του Πλανγκτόν. Για να τους ενθαρρύνει, παριστάνει ότι τους μετατρέπει σε άντρες, δίνοντάς τους μουστάκια από φύκια. Έτσι, οι δυο διασχίζουν άφοβα την τάφρο, αλλά έρχονται αντιμέτωποι με τον Ντένις, έναν εκτελεστή που προσλήφθηκε από τον Πλαγκτόν για να τους εξαλείψει. Ο Ντένις ποδοπατιέται από έναν δύτη με κράνος που πιστεύουν οι Μπομπ και Πάτρικ ότι είναι Κύκλωπας. Ο Κύκλωπας αρπάζει τους δυο και τους πηγαίνει στο παραθαλάσσιο κατάστημα του, το οποίο φέρει το όνομα Κοχυλούπολη.

Στο κατάστημα, οι Μπομπ και Πάτρικ βρίσκουν το στέμμα, αλλά σχεδόν πεθαίνουν όταν αφυδατώνονται από τον λαμπτήρα θερμότητας του Κύκλωπα. Τα δάκρυά τους βραχυκυκλώνουν το καλώδιο τροφοδοσίας του λαμπτήρα και ο καπνός που δημιουργείται κατά συνέπεια ενεργοποιεί το σύστημα ψεκαστήρα, αναβιώνοντας τους, μαζί με τα άλλα αποξηραμένα θαλάσσια πλάσματα που προορίζονταν να πωληθούν ως αναμνηστικά. Καθώς τα θαλάσσια πλάσματα επιτίθενται και κατακλύζουν τον Κύκλωπα, ο Σφουγγαράκης και ο Πάτρικ παίρνουν το στέμμα και προχωρούν προς την παραλία, όπου εμφανίζεται ο Ντέιβιντ Χέισελχοφ και προσφέρεται να τους πάει πίσω στον Βυθό του Μπικίνι. Κολυμπάει από την παραλία στον Βυθό κουβαλώντας τους στην πλάτη του. Ο Ντένις τους βρίσκει, αλλά χτυπιέται από ένα καταμαράν πίσω στη θάλασσα. Στη συνέχεια, όταν φτάνουν στον Βυθό του Μπικίνι, ο Χέισελχοφ εκτοξεύει τους Μπομπ και Πάτρικ μέχρι τον Τραγανό Κάβουρα 2.

Στον Τραγανό Κάβουρα 2, ο Βασιλιάς Ποσειδώνας έρχεται για να εκτελέσει τον Κύριο Καβούρη με τον Πλανγκτόν να χαίρεται για αυτό, αλλά ο Μπομπ και Πάτρικ επιστρέφουν με το στέμμα λίγο πριν το κάνει. Αυτοί και οι Μίντι αντιμετωπίζουν τον Πλανγκτόν, αλλά ρίχνει έναν κάδο στο κεφάλι του Ποσειδώνα που ελέγχει το μυαλό του, υποδουλώνοντάς τον. Πριν καν μπορέσει ο Πλανγκτόν να διατάξει τον Ποσειδώνα για να τους σκοτώσει, ο Μπομπ, αποδεχόμενος της παιδικής του φύσης, αρχίζει να τραγουδά ένα ροκ που καταστρέφει τα κράνη που ελέγχουν τα μυαλά των κατοίκων του Βυθού του Μπικίνι και του Ποσειδώνα. Ο Πλανγκτόν προσπαθεί να δραπετεύσει, αλλά ποδοπατιέται από άλλους πολίτες. Ο Πλαγκτόν συλλαμβάνεται και ο Ποσειδώνας ξεπαγώνει τον Κύριο Καβούρη, ο οποίος καθιστά τον Μπομπ ως μάνατζερ του Τραγανού Κάβουρα 2 ως ένδειξη ευγνωμοσύνης.

  • Τομ Κένι (στη μεταγλώττιση ο Σπύρος Ζουπάνος) ως Μπομπ Σφουγγαράκης
  • Μπιλ Φαγγερμπάκ (στη μεταγλώττιση ο Άλκης Ζερβός) ως Πάτρικ Αστέρης
  • Κλάνσι Μπράουν (στη μεταγλώττιση ο Γιάννης Στεφόπουλος) ως Κύριος Καβούρης
  • Ρότζερ Μπάμπας (στη μεταγλώττιση ο Θανάσης Κουρλαμπάς) ως Καλαμάρης Πλοκάμιας
  • Νταγκ Λόρενς (στη μεταγλώττιση ο Κώστας Αποστολίδης) ως Πλανγκτόν
  • Άλεκ Μπάλντουιν (στη μεταγλώττιση ο Ντίνος Σούτης) ως Ντένις
  • Ντέιβιντ Χέισελχοφ (στη μεταγλώττιση ο Λεωνίδας Κακούρης) ως ο εαυτός του
  • Σκάρλετ Τζοχάνσον (στη μεταγλώττιση η Στέλλα Νικολοθανάση) ως Πριγκίπισσα Μίντι
  • Τζέφρι Τάμπόρ (στη μεταγλώττιση ο Μανώλης Γιούργος) ως Βασιλιάς Ποσειδώνας
  • Τζιλ Τάλεϊ (στη μεταγλώττιση η Στέλλα Νικολοθανάση) ως Κάρεν
  • Κάρολιν Λόρενς (στη μεταγλώττιση η Στέλλα Νικολοθανάση) ως Σάντυ Φουντούκη
  • Μάρι Τζο Κάτλετ (στη μεταγλώττιση η Στέλλα Νικολοθανάση) ως Κυρία Παφ

Άλλοι χαρακτήρες από την τηλεοπτική σειρά εμφανίζονται στην ταινία, όπως οι Πέρλα Καβούρη (Λόρι Άλαν) και Περτς Πέρκινς (Ντι Μπράντλεϊ Μπάκερ). Ο σκηνοθέτης Στίβεν Χίλενμπεργκ και ο Νιλ Ροζ δανείζουν τις φωνές τους σε έναν παπαγάλο και τον Κύκλωπα. Σε μια σκήνη μέτα τους τίτλους τέλους, η Μαγκέινα Τόβα υποδύεται μια ταξιθέτρια. Οι ηθοποιοί της Ελληνικής μεταγλώττισης της ταινίας Ντίνος Σούτης και Γιάννης Στεφόπουλος έμελλαν να δανείσουν τις φωνές τους σε περαιτέρω χαρακτήρες στους κύκλους 4-8 της σειράς και στο σίκουελ της.

Το Nickelodeon και η Paramount Pictures είχαν προσεγγίσει τον δημιουργό της σειράς Στίβεν Χίλενμπεργκ για την δημιουργία μιας ταινίας της σειράς, αλλά αρνήθηκε για πάνω από έναν χρόνο.[13] Ο Χίλενμπεργκ ήταν προβλημαισμένος, αφού είχε δει τον Σιδερένιο Γίγαντα και το Η Ιστορία των Παιχνιδιών με τον γιο του, σχετικά με την πρόκληση του να κάνουν οι Μπομπ και Πάτρικ κάτι πιο κινηματογραφικά σπουδαίο και συγκλονιστικό χωρίς την έλλειψη του, όπως αποκαλεί, «ρυθμού» του Μπομπ.[13] Είπε, σε μια διακοπή από την παραγωγή του τέταρτου κύκλου, «Το να κάνεις μια 75λεπτη ταινία με τον Σφουγγαράκη να θέλει να φτιάξει ζελέ τσούχτρας θα'ταν λάθος, πιστεύω Ο Σφουγγαράκης έπρεπε να παίρνει μέρος σε μια μεγάλη περιπέτεια. Από'κει έρχεται η κωμωδία, έχοντας δύο αφελείς χαρακτήρες, τους Μπομπ και Πάτρικ, έναν μπούφο κι έναν ηλίθιο, σε αυτή την εξαιρετικά επικίνδυνη ηρωική οδύσσεια εναντίον όλων."[13]

Ποτέ δεν ήθελα να κάνω μια ταινία επειδή δεν νομίζω πως ότι θέλαμε να πούμε έπρεπε να υπάρξει σε ταινία. Μου αρέσει η μικρού μήκους μορφή του animation. Και μετά ήρθε αυτή η ιδέα για ιστορία, η οποία εξελίχθηκε σε μια μεγαλύτερη μορφή. Δεν μπορείς να κάνεις μια περιπέτεια σαν αυτή σε μικρή μορφή.
Στίβεν Χίλενμπεργκ[14]

Το 2002, ο Χίλενμπεργκ και οι συντελεστές της σειράς σταμάτησαν να παράγουν επεισόδια, ώστε να δουλέψουν στην ταινία μετά τον τρίτο κύκλο της σειράς.[14] Η αρχική πλοκή είχε τον Μπομπ να διασώζει τον Πάτρικ από έναν ψαρά στην Φλόριντα,[14] μια προφανή παραπομπή στην ταινία παραγωγής 2003, Ψάχνοντας τον Νέμο. Αργότερα, δήλωσε ο ηθοποιός φωνής του Σφουγγαράκη Τομ Κένι, ότι αυτή ήταν ψεύτικη για να κρατήσει τους οπαδούς απασχολημένους.[14] Ο Χίλενμπεργκ έγραψε το σενάριο της ταινίας μαζί με άλλους πέντε σεναριογράφους-σχεδιαστές animation της σειράς (Πολ Τίμπιτ, Ντέρεκ Ντρίμον, Άαρον Σπρίνγκερ, Κεντ Όσμπορν και Τιμ Χιλ) μέσα σε περίοδο τριών μηνών σε ένα δωμάτιο μιας πρώην τράπεζας στο Γκλέντεϊλ της Καλιφόρνιας.[13] Για την ταινία, οι σεναριογράφοι δημιούργησαν την αποστολή ενός μυθικού ήρωα: την αναζήτηση ενός χαμένου στέμματος, φέρνοντας κατά συνέπεια τους Μπομπ και Πάτρικ στην επιφάνεια.[15] Ο Μπιλ Φαγγερμπάκ, η φωνή του Πάτρικ, είπε για την πλοκή, "Είναι απλά τρελό. Είμαι συνέχεια θαμπωμένος και ευτυχισμένος με το τι σκέφτηκαν αυτοί οι τύποι.[16]

Μεγάλο κτίριο Κινέζικου στυλ, με ανθρώπους προς τα εμπρός
Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της με το κίτρινο χαλί στο Κινέζικο Θέατρο Γκράουμαν στο Χόλυγουντ στις 14 Νοεμβρίου 2004.

Το πρώτο τρέιλερ κυκλοφόρησε στις 26 Δεκεμβρίου 2003, και συνήφθη με το Πήτερ Παν. Το εν λόγω περιλαμβάνει σκηνές από τις ταινίες Υποβρύχιο U-96, Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη, Κρίμσον Τάιντ και U-571. Το δεύτερο τρέιλερ της ταινίας κυκλοφόρησε στις 19 Μαΐου 2004, και συνήφθη με το Σρεκ 2.[17] Το Μπομπ ο Σφουγγαράκης κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 19 Νοεμβρίου 2004·[18] η παγκόσμια πρεμιέρα της με το κίτρινο χαλί έλαβε μέρος στο Κινέζικο Θέατρο Γκράουμαν στο Χόλυγουντ στις 14 Νοεμβρίου 2004.[19][20][21] Μερικές από τις διασημότητες που είδαν την πρεμιέρα με τα παιδιά τους ήταν οι Ρέι Ρομάνο, Λάρι Κινγκ, Ice Cube, Γκάρυ Ντόρνταν του CSI: Λας Βέγκας και Λίζα Κούντροου της σειράς Τα Φιλαράκια.[22] Το χαλί θύμισε στον ηθοποιό φωνής του Μπομπ Σφουγγαράκη Τομ Κένι το σπίτι του· είπε, «Έχω μια κόρη 15 μηνών, οπότε ξέρω από κίτρινα χαλιά».[22]

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφος στην Ελλάδα στις 15 Σεπτεμβρίου 2005.

Η Τζούλια Πίστορ, η συμπαραγωγός της ταινίας, είπε πως παρότι το Nickelodeon (που κατέχει το εμπορικό σήμα Μπομπ Σφουγγαράκης) ήθελε να πουλήσει σακίδια, δοχεία για φαγητό, και ρολόγια χειρός με τους χαρακτήρες της ταινίας, σεβόταν την ακεραιότητα του Χίλενμπεργκ και του έδωσε έλεγχο για τα εμπορεύματα.[15] Ο Χίλενμπεργκ δεν είχε πρόβλημα με προϊόντα γλυκισμάτων και παγωτών, όπως είπε η Πίστορ (λόγω την απλότητας των κερασμάτων),[15] αλλά είχε θέματα με προϊόντα ταχυφαγίας. Όπως ανέφερε εκείνος, τα τελευταία ήταν "γεμάτα με κρυμμένες πρόσθετες ουσίες."[15] Η Πίστορ είπε, "Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να έχει ταινίες κινουμένων σχεδίων χωρίς προϊόντα ταχυφαγείας. Ο κόσμος δεν σε πέρνει στα σοβαρά."[15] Ο Χίλενμπεργκ απάντησε, "Ναι, λοιπόν, εγώ πιστεύω ότι δεν πρέπει να το κάνουμε. Δεν θέλαμε να γίνουμε ξαφνικά οι άνθρωποι που σερβίρουν φαγητό που δεν είναι καλό για τους άλλους και ειδικά τα παιδιά. Δουλεύουμε με τα Burger King, και φτιάχνουν παιχνίδια και ρολόγια. Αλλά το να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να ωθήσουμε το φαγητό, αυτό υπερβαίνει τα όρια. Δεν θέλω να γίνω ο Αυλητής [του Χαμελίν] των ταχυφαγίων."[15]

Η ταινία προάχθηκε ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Nickelodeon συνεργάστηκε με το Burger King για μια σειρά 12 φιγούρων βασισμένων στην ταινία, και περίπου 4,700 καταστήματα έστησαν φουσκωτές φιγούρες του Μπομπ των 9 ποδιών στις στέγες τους, ως μέρος της προώθησης (μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία των ταχυφαγείων).[23] Πελάτες μπορούσαν επίσης να αγοράσουν ένα από πέντε διαφορετικά ρολόγια χειρός με θέμα τον Σφουγγαράκη για $1.99 με την αγορά ενός φθηνού γεύματος.[23]

Στις 11 Νοεμβρίου 2004, σημειώθηκε η κλόπη ενός αριθμού φουσκωτών από στέγες των Burger King σε όλη την επικράτεια.[23][24] Ο διευθυντής μάρκετινγκ του Burger King Ρας Κλάιν είπε, «Όσο για τα κίνητρα πίσω από αυτές τις 'σφουγγαροαπαγωγές', μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες.[23][25] Παραλάβαμε ένα σημείωμα για λύτρα, όσον αφορά την εξαφάνιση ενός φουσκωτού Μπομπ στην Μινεσότα».[23][25] Η αλυσίδα προσέφερε προμήθειες ενός έτους από σάντουιτς Whopper ως αμοιβή για την προσφορά πληροφοριών, οδηγώντας στην επιστροφή των κλεμμένων φουσκωτών.[23][25][26][27] Ένα βρέθηκε συνημμένο σε κάγκελο σε γραμμή των 50 γιαρδών γηπέδου ποδοσφαίρου σε κολέγιο της Άιοβας,[28] και άλλο ένα κάτω από ένα κρεβάτι στην Βιρτζίνια.[28] Σημείωμα για λύτρα βρέθηκε για ένα τρίτο: «Έχουμε τον Μπομπ. Δώστε μας 10 Καβουροπάτι, τηγανητές πατάτες, και μίλκσεϊκ».[28] Οι Στίβεν Σάιμον and Κόνραντ Μέρκιουρ Τζούνιοτ συλλήφθηκαν για κλοπή φουσκωτού από ταχυφαγείο Burger King στην Κομητεία Σεντ Μέρι, στο Μέριλαντ.[29][30] Παρά την φυλάκιση έως και 18 μηνών και το πρόστιμο των $500, οι Σάιμον και Μέρκιουρ είπαν πως ήταν περήφανοι για ότι έκαναν·[30][31] Ο Σάιμον είπε, «Με το που μας έπιασε η αστυνομία, ήμασταν τύπου, μπορούμε να το πούμε στον οποιοδήποτε».[30][31] Το επόμενο έτος, το Burger King πήρε «έξτρα μέτρα ασφαλείας» έπειτα του συμβάντος με τον Μπομπ, όταν Στόρμτρουπερ από το Star Wars του Τζορτζ Λούκα φύλαγαν την παράδοση παιχνιδιών Star Wars σε ταχυφαγείο Burger King στο Βόρειο Χόλιγουντ, ως μέρος προωθητικών ενεργειών για την ταινία Η εκδίκηση των Σιθ (2005).[32]

Οι Κέιμαν Νήσοι, ένα Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος στην δυτική Καραϊβική Θάλασσα, συνεργάστηκε με το Nickelodeon για την δημιουργία του πρώτου Cayman Islands Sea School με τον Σφουγγαράκη για την ταινία.[33] Η συνεργασία ανακοινώθηκε από την Πίλαρ Μπας, Υποδιευθύντρια Τουρισμού για τους Κέιμαν Νήσους, στις 10 Μαρτίου 2004.[33] Ως μέρος της συμφωνίας, η συνεργασία αυτή προβλήθηκε στις παγκόσμιες πολυμεσικές πλατφόρμες του Nickelodeon, συμπεριλαμβανομένων τηλεοπτικών, διαδικτυακών και περιοδικών.[33]

Το 2005, το Nickelodeon και η Simon Spotlight (φίρμα της Simon & Schuster, που επίσης ανήκει στην ViacomCBS) κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο, το Ice-Cream Dreams, συνδεδεμένο με την ταινία.[34] Συγγράφτηκε από την Νάνσυ Κρούλικ και εικονογραφήθηκε από τον Χίθερ Μαρτίνεζ, με τους Κρούλικ και Ντέρεκ Ντράιμον ως συνεισφέροντες.[35][36][37]

Στις 15 Οκτωβρίου 2004, η ταινία ήταν η πρώτη που υποστήριξε αγώνα ταχυτήτων της NASCAR: το 300 μιλίων (480 χλμ.) SpongeBob SquarePants Movie 300 της σεζόν Busch Series του 2004 στην Πίστα Αγώνων Ταχύτητας Μοτοσυκλετών Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα.[38][39][40][41][42] Ήταν ο πρώτος αγώνας του είδους του όπου άνθρωποι νεαρών ηλικιών στην πίστα μπορούσαν να ακούσουν μια ειδική «φιλική προς τα παιδιά» ραδιοφωνική μετάδοση του γεγονότος.[38][41]

Οι Κάιλ Μπους και Τζίμμι Τζόνσον παρουσίασα για πρώτη φορά ένα ζευγάρι αγωνιστικά αυτοκίνητα Chevrolet με θέμα τον Μπομπ Σφουγγαράκη στον αγώνα ταχύτητας. Το Chevrolet νούμερο 48 του Τζόνσον είχε μια εικόνα του Σφουγγαράκη στο καπό, και το Chevrolet νούμερο 5 του Μπους είχε τον Πάτρικ Αστέρη.[38][41][43] Ο Τζόνσον είπε: «Αυτό ακούγεται τόσο κουλ ξέρω πως υπάρχουν πολλές οικογένειες που θα ενθουσιαστούν με αυτό που κάνει η Lowe's. Το καλό είναι ότι θα υπάρχει κάτι για κάθε τύπου οπαδό αγώνων ταχύτητας. Επίσης πως μπορούμε να πάμε στραβά με τον Σφουγγαράκη να μας βοηθά με το αυτοκίνητο;»[38][41]

Η ταινία κυκλοφόρησε σε βιντεοκασέτα και DVD στις 1 Μαρτίου 2005, σε εκδόσεις ευρείας και πλήρους οθόνης, από την Paramount Home Entertainment.[44] Στην Ελλάδα διανεμήθηκε από την Odeon τον Νοέμβριο του 2005, ως Μπομπ ο Σφουγγαράκης: Η Ταινία.[45] Η κυκλοφορία της βιντεοκασέτας είναι γνωστή ως η τελευταία ταινίας των Nickelodeon Movies που κυκλοφόρησε ποτέ στο εν λόγω μέσο. Οι πρόσθετες παροχές του DVD sπεριλαμβάνουν ένα 18λεπτο featurette, The Absorbing Tale Behind The SpongeBob SquarePants Movie (Η Απορροφητική Ιστορία Πίσω Από Την Ταινία Μπομπ ο Σφουγγαράκης σε ελεύθερη μετάφραση), που περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τους περισσότερους από τους κύριους ηθοποιούς και συντελεστές· ένα 15λεπτο featurette, Case of the Sponge "Bob" (Η Υπόθεση του Σφουγγαριού «Μπομπ» σε ελεύθερη μετάφραση), με παρουσιαστή τον ωκεανογραφικό εξερευνητή Ζαν Μισέλ Κουστώ· ένα 20λεπτο animatic που περιλαμβάνει σκηνές από την ταινία με διάλογο από τους αρχικούς καλλιτέχνες, και το τρέιλερ της ταινίας.[44] Συμπίμπτωντας χρονικά με την κυκλοφορία αυτού του DVD, η 7-Eleven προσέφερε ένα περιορισμένης έκδοσης Υπό-την-Θάλασσα Slurpee Ανανά τον Μάρτιο του 2005.[46][47][48] Η ταινία κυκλοφόρησε ως ένα πακέτο Blu-ray-συν-DVD στις 29 Μαρτίου 2011 μαζί με το Σάρλοτ η αραχνούλα (2006).[49]

Επανακυκλοφόρησε σε DVD και Blu-ray στις 30 Δεκεμβρίου 2014.[50]

Στην ιστοσελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes, η ταινία συγκεντρώνει ποσοστό 69% βασισμένο σε 128 κριτικές και μέσο όρο 6.2/10. Στο τμήμα ομοφωνίας διαβάζουμε: «Σουρεαλιστικά αστεία και διασκεδαστική τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους».[51] Το Metacritic έδωσε στην ταινία σκορ 66 στα 100, βασισμένο σε 32 κριτικές, υποδεικνύωντας «γενικά θετικές κριτικές».[52] Με βάση το CinemaScore, θεατές έδωσαν στην ταινία βαθμό «B+» σε σκέλος από A+ σε F.[53]

Όλα αυτά συμβαίνουν σε χαρωπό animation και είναι πολύ πιο ψυχαγωγικά από όσο φαντάζεστε. Θα ρωτάτε τώρα αναμφίβολα τους εαυτούς σας γιατί είδατε μέχρι αυτό το σημείο αυτή τη κριτική, με την βεβαιότητα ότι δεν θα βλέπατε ποτέ καμιά ταινία του Σφουγγαράκη, εκτός κι αν ήσασταν γονιός ή ενήλικος κηδεμόνας ενός οπαδού της σειράς, στην οποία περίπτωση η μοίρα σας είναι προδιαγεγραμμένη. Υποθέτοντας ότι μερικά μέλη του κύριου κοινού του Μπομπ το διαβάζουν (ή μπορούν να διαβάσουν), το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι, η ταινία πιθανόν να είναι πιο διασκεδαστική από όσο περιμένετε.

Ρότζερ Ίμπερτ, στην κριτική του για το Chicago Sun-Times[54]

Ο Ρότζερ Ίμπερτ έδωσε στην ταινία τρία από τέσσερα αστέρια, αποκαλώντας την «το Good Burger του animation παρασύροντάς μας σε έναν πόλεμο εναντίον φαστφουντάδικων με πολεμιστές ένα σφουγγάρι, έναν αστερία, ένα καβούρι, ένα μικροσκοπικό πλανγκτόν και τον παντοδύναμο Βασιλιά Ποσειδώνα».[54] Ο Εντ Παρκ του The Village Voice έγραψε, «Όχι Pixar; Κανένα πρόβλημα! Μια ασταμάτητη γεννήτρια θετικής ενέργειας, η αποφασιστική 2-D ταινία Μπομπ ο Σφουγγαράκης έχει περισσότερα γέλια από τον Καρχαριομάχο και αρκετή ψυχή για να καταπιεί ολόκληρο το Πολικό Εξπρες».[55] Ο Μάικλ Ρέχτσαφεν του The Hollywood Reporter έδωσε στην ταινία θετική κριτική, αποκαλώντας την «μια περιπέτεια κινουμένων σχεδίων που είναι πιο αστεία από τον Καρχαριομάχο και πιο αξιαγάπητη από το Πολικό Εξπρές».[56] Ο Ράντι Κορντόβα του The Arizona Republic είπε, «Όπως και στην βασιζόμενη τηλεοπτική σειρά, είναι μια τρελή, ευχάριστη δημιουργία».[57] Η Τζέιμι Μπέρναρντ του New York Daily News έδωσε στην ταινία σκορ τρία στα τέσσερα: «Δεν είναι Οι Απίθανοι, ή ένα από αυτά τα κινηματογραφικά κινούμενα σχέδια που έχουν πληθώρα σχεδιασμών χαρακτήρων, γενεαλογιών και ρεαλισμού. Αλλά ο Μπομπ είναι ένα γλυκό, χαζούλικο πράγμα με φιλική προς το παιδί αισθητική».[58] Ο Ουίλ Λόρενς του Empire έδωσε στην ταινία τέσσερα αστέρια στα πέντε, αποκαλώντας την «μια ταινία για παιδιά, μαθητές, χασικλήδες, τον οποιοδήποτε που χαίρεται να κάνει ένα διάλειμμα από την πραγματικότητα.»[59] Η Λίζα Στκβαρζμπαουμ του Entertainment Weekly της έδωσε βαθμό Β-μείον: «Οι καλύτερες στιγμές στην πρώτη ταινία του [Μπομπ Σφουγγαράκη] είναι αυτές που εμφανίζονται ως πιο τηλεοπτικές, μια άλλη μέρα στην αιωνία αισιόδοξη υποθαλάσσια κοινωνία που δημιουργήθηκε με τέτοια μεταδοτική ανοησία από τον Στίβεν Χίλενμπεργκ».[60] Του Ντέσον Τόμσον του The Washington Post του άρεσε η ταινία: «Θα λατρέψετε τον Μπομπ. Το πιο κουλ σφουγγάρι στη θάλασσα, αν και αυτό έχει μια ύποπτα κατασκευασμένη εμφάνιση».[61]

Η Κάρλα Μάιερ του San Francisco Chronicle έγραψε: «Το Μπομπ ο Σφουγγαράκης κρατά την δισδιάστατη γοητεία της τρομερά δημοφιλούς σειράς του Nickelodeon αλλά προσθέτει μερικά κόλπα λίγο 3-D εδώ, λίγο Ντέιβιντ Χέισελχοφ εκεί. Η ελκυστικότητα της σειράς ποτέ δεν βρισκόταν στα γραφικά της, ωστόσο. Ο 'Μπομπ ο Σφουγγαράκης' καθίσταται αγαπητός για τα παιδιά και τους ενήλικες μέσα από τη γλυκύτητα και την εξυπνάδα του, που επίσης απουσιάζουν εδώ».[62] Ο Α. Ο. Σκοτ του The New York Times της έδωσε σκορ τέσσερα στα πέντε: «Εάν βαρεθήκατε τα νταηλίκια και τις μαγκιές, τότε ο Μπομπ είναι ο άνθρωπός σας».[63] Ο Τομ Μούσταρντ του The Dallas Morning News της έδωσε επίσης σκορ Β-μείον: «Το να είναι τόσο καλή [η σειρά] είναι αυτό που οδήγησε στην παραγωγή της ταινίας και είναι επίσης ο λόγος που πολλά επεισόδια της μικρής οθόνης είναι καλύτερα από αυτή την επιχείρηση της μεγάλης οθόνης».[64]

Πολλές κριτικές επαίνεσαν την εμφάνιση του Ντέιβιντ Χέισελχοφ στην ταινία. Η Τζένιφερ Φρέι του The Washington Post έγραψε: «Το να δούμε τις τρίχες στην πλάτη του Χέισελχοφ (και στους μηρούς και τις γάμπες) μεγεθυνόμενες εκθετικά είναι ίσως λίγο ανατριχιαστικό. Όπως και η ταινία, όλα είναι για καλή διασκέδαση».[65] Η Νάνσι Μπάσιλ του About.com, που έδωσε στην ταινία τέσσερα στα πέντε αστέρια, έγραψε ότι ο Χέισεχοφ «πρέπει να έχει πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ».[66] Ο ιδρυτής του Cinema Blend Τζόσουα Τάιλερ αποκάλεσε τον ρόλο του Χέισελχοφ «την καλύτερη έκτακτη εμφάνιση που έχω δει από τότε που ο Φρεντ Σάβατζ κόλλησε μπάφο στον καβάλο του και έπαιξε κλαρινέτο για να γοητεύσει τον κατά συνέπεια καπνό λες και ήταν φίδι».[67]

Υπάρχουν πολλά για να εκτιμήσεις στο Μπομπ ο Σφουγγαράκης, αλλά παρά το λεπτομερές animation και το ζωηρό soundtrack (που περιλαμβάνει ένα πρωτότυπο τραγούδι των Flaming Lips, καθώς και το υπέροχο «Ocean Man» των Ween, από το άλμπουμ τους The Mollusk), αυτή δεν είναι η πιο συναρπαστική ώρα—ή 80 λεπτά—του κίτρινου.

Ντέιβιντ Έντελσταϊν, στην κριτική του στο Slate[68]

Ο Ντέιβιντ Έντελσταϊν του Slate επίκρινε την πλοκή της ταινίας, αποκαλώντας την μια «δομή ιστορίας που μοιάζει με μια μεγάλη, βαριά άγκυρα που τον βαραίνει [τον Μπομπ]».[68] O Μάικ Κλαρκ του USA Today την αποκάλεσε «ανώδυνα αυθόρμητη αλλά έχοντας να αντιμετωπίσει πολύ περισσότερο γενεαλογικά κινηματογραφικό ανταγωνισμό, ο Σφουγγαράκης με το ζόρι βαθμολογείαι ως ΟΚ σε σύγκριση με τους Απίθανους».[69] Ένας κριτής σημείωσε στο Time Out London, «ο οποιοσδήποτε περιμένει κάτι πιο τολμηρό θα απογοητευτεί δυστυχώς».[70] Στην κριτική του στο Variety, ο Τοντ Μακάρθι είπε ότι η ταινία «παρα-δέχεται πολύ νερό κατά την διάρκεια της εκτεταμένης κινηματογραφικής καταβύθισης της».[71] Το μέλος του Internet Movie Database Ντέιβιντ Ν. Μπάτερουορθ της έδωσε μηδέν αστερία, λέγοντας ότι «Όπως κι με ένα ψάρι, το Μπομπ ο Σφουγγαράκης πραγματικά βρωμάει».[72]

Στην Ελλάδα, η ταινία έλαβε θετικές με μικτές κριτικές. Στην ιστοσελίδα του περιοδικού Αθηνόραμα υπάρχει μέσος όρος 3,5 από 5 αστέρια, βασισμένα σε 108 κριτικές, με σχεδόν τις μισές κριτικές να δίνουν 5 αστέρια. Ο Νίκος Βουλαλάς γράφει ότι «Η πρώτη κινηματογραφική περιπέτεια του Τετραγωνοπαντελονή διαπνέεται από το έξυπνο, ανατρεπτικό και αναρχικό χιούμορ της σειράς».[73] Στον Ριζοσπάστη χαρακτηρίστηκε η ταινία ως «[όυτε] από τα καλύτερα ούτε, όμως, και από τα χειρότερα [...] Η αναζήτηση αυτή, δυστυχώς, δεν έγινε ποτέ η αφορμή, για μια μικρή θαλάσσια οδύσσεια [...] δεν έγινε η αφορμή ούτε καν για κάποια μικρή, έστω, ευχάριστη περιπέτεια».[74] Ο Σταύρος Γανωτής του Filmy DataBase είπε ότι η ταινία μοιάζει με «ένα παρατεταμένο επεισόδιο πρωτίστως για τους φαν, και δευτερευόντως επειδή υπήρχε κάποια σπουδαία έμπνευση. [...] Το είδαμε με τους Σίμπσονς, το βλέπουμε κι εδώ».[75] Ο Δημήτρης Δανίκας της εφημερίδας Τα Νέα χαρακτήρισε την ταινία ως «για νήπια και μικρά παιδιά».[76]

Η ταινία έλαβε κυρίως θετικές κριτικές από κριτές και οπαδούς της σειράς, αλλά θεωρείται επίσης ως σημείο καμπής στην ιστορία της σειράς. Πολλοί από τους τελευταίους πιστεύουν ότι έχει εξασθενίσει ποιοικά έπειτα από την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας.[77] Ενώ επεισόδια που προβλήθηκαν πριν την ταινία επαινεύτηκαν για την «απίθανη εξαιρετικότητά» τους,[78] αυτά που προβλήθηκαν μετά χαρακτηριζόντουσαν ως «χάσιμο χρόνο για παιδιά»,[79] «ανιαρά»,[80] «βαρετά», «σκουπίδια»,[81] μια «θλιβερή σταθερότητα μετριότητας»[82] και με «απουσία γέλιων».[83] Μετά την κυκλοφορία της ταινίας, οπαδοί «άρχισαν να απομακρύνονται από την σειρά», προκαλώντας fansite να «παραμεληθούν».[77] Κάποιοι οπαδοί πιστεύουν ότι η πτώση των νούμερων τηλεθέασης της σειράς στην Αμερική το 2012 σχετίζεται με αυτήν την εξασθένηση, και «η όποια υποστήριξη οπαδών έχει η σειρά δεν είναι αρκετή» για την σώσει από την πτώση αυτή. Αυτό συνέβη λόγω της απουσίας του Στίβεν Χίλενμπεργκ και άλλων σεναριογράφων από μεταγενέστερους κύκλους.[77]

Χαμογελαστός άντρας με γκρι σακάκι
Ο σκηνοθέτης Στίβεν Χίλενμπεργκ βγήκε υποψήφιος στα 32α Βραβεία Annie για Σκηνοθεσία σε Κινηματογραφική Παραγωγή Κινουμένων Σχεδίων.[84]
Έτος Βραβείο Κατηγορία Παραλείπτες Αποτέλεσμα Πηγές
2005 Βραβεία Annie Καλύτερη Κινηματογραφική Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Στίβεν Χίλενμπεργκ και Τζούλια Πίστορ Υποψηφιότητα [84]
2005 Σκηνοθεσία σε Κινηματογραφική Παραγωγή Κινουμένων Σχεδίων Στίβεν Χίλενμπεργκ Υποψηφιότητα [84]
2005 Μουσική σε Κινηματογραφική Παραγωγή Κινουμένων Σχεδίων Γκρέγκορ Νάρχολζ Υποψηφιότητα [84]
2005 ASCAP Film and Television Music Awards Κορυφαίες Ταινίες Box Office Γκρέγκορ Νάρχολζ Νίκη [85]
2005 Australian Kids' Choice Awards Αγαπημένη Ταινία Στίβεν Χίλενμπεργκ Νίκη [86][87]
2005 Αγαπημένο Βιντεοπαιχνίδι Βιντεοπαιχνίδι The SpongeBob SquarePants Movie Νίκη [86][87]
2005 Golden Satellite Awards Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων ή Μαζικών Μέσων Στίβεν Χίλενμπεργκ Υποψηφιότητα [88]
2005 Golden Trailer Awards Καλύτερα Οικογενειακά Κινούμενα Σχέδια Μπομπ ο Σφουγγαράκης Υποψηφιότητα [89]
2005 Πιο ΠρωτότυπηMost Original Υποψηφιότητα [89]
2006 MTV Russia Movie Awards Καλύτερο Καρτούν Υποψηφιότητα [90]
2005 People's Choice Awards Αγαπημένη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Υποψηφιότητα [91]
2005 Young Artist Awards Καλύτερη Οικογενειακή Κινηματογραφική Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Υποψηφιότητα [92]
  1. www.imdb.com/title/tt0345950/. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2016.
  2. www.bbfc.co.uk/releases/spongebob-squarepants-movie-0. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2016.
  3. www.filmaffinity.com/en/film783406.html. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2016.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 www.bcdb.com/bcdb/cartoon.cgi?film=57989. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2016.
  5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 5,13 5,14 5,15 5,16 www.imdb.com/title/tt0345950/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2016.
  6. 6,0 6,1 6,2 stopklatka.pl/film/spongebob-kanciastoporty. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2016.
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 www.metacritic.com/movie/the-spongebob-squarepants-movie. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2016.
  8. www.imdb.com/title/tt0345950/releaseinfo.
  9. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0345950/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2017.
  10. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0345950/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 28  Απριλίου 2022.
  11. «Compact Disc Club DVD». www.compactdisclub.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2018. 
  12. «The SpongeBob SquarePants Movie (2004)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2009. 
  13. 13,0 13,1 13,2 13,3 Έντελσταϊν, Ντέιβιντ (7 Νοεμβρίου 2004). «He Lives in a Pineapple, but Then What?» (στα αγγλικά). The New York Times: σελ. 1. https://www.nytimes.com/2004/11/07/movies/moviesspecial/07edel.html. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2013. 
  14. 14,0 14,1 14,2 14,3 Κόλτναου, Μπάρι (14 Νοεμβρίου 2004). «SpongeBob creator is soaking up success» (στα αγγλικά). East Valley Tribune. http://www.eastvalleytribune.com/get_out/article_08af58a9-3a6c-5af6-a86a-2754502d0bd9.html. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2013. 
  15. 15,0 15,1 15,2 15,3 15,4 15,5 Έντελσταϊν, Ντέιβιντ (7 Νοεμβρίου 2004). «He Lives in a Pineapple, but Then What?» (στα αγγλικά). The New York Times (Μπέρμπανκ): σελ. 2. https://www.nytimes.com/2004/11/07/movies/moviesspecial/07edel.html?pagewanted=2. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2013. 
  16. The SpongeBob SquarePants Movie: The Absorbing Tale Behind The SpongeBob SquarePants Movie. DVD. Paramount Home Entertainment, 2005.
  17. IGN Staff (19 Μαΐου 2004). «SpongeBob Movie Preview». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2013. 
  18. «'The SpongeBob SquarePants Movie' Opens Nationwide on Friday, November 19» (στα Αγγλικά). PR Newswire. 10 Νοεμβρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2013. 
  19. «2004 Premieres» (στα Αγγλικά). TCL Chinese Theatre. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2013. 
  20. «SPONGEBOB PREMIERE» (στα Αγγλικά). UPI.com. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2013. 
  21. «7.7 million watched SpongeBob special» (στα Αγγλικά). 15 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2013. 
  22. 22,0 22,1 Κεκ, Ουίλιαμ (15 Νοεμβρίου 2004). «SpongeBob soaks up night». USA Today (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2013. 
  23. 23,0 23,1 23,2 23,3 23,4 23,5 «Burger King Corporation Offers 'Reward' For Missing SpongeBob SquarePants Inflatables» (στα Αγγλικά). PR Newswire. 2 Δεκεμβρίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2013. 
  24. «SpongeBob to go». Chicago Tribune (στα Αγγλικά). 2 Δεκεμβρίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2013. 
  25. 25,0 25,1 25,2 Μπέισλεϋ, Σάρα (7 Δεκεμβρίου 2004). «Missing SpongeBob SquarePants Inflatables Net Burger King Reward» (στα Αγγλικά). Animation World Network. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2013. 
  26. «A 'Whopper' SpongeBob reward». CNN (στα Αγγλικά). 3 Δεκεμβρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2013. 
  27. «Burger King wants its SpongeBobs back» [Το Burger King θέλει τους Μπομπ Σφουγγαράκηδές του πίσω] (στα Αγγλικά). UPI.com. 3 Δεκεμβρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2013. 
  28. 28,0 28,1 28,2 Freedlander, DB (7 Δεκεμβρίου 2004). «Spongenappings Sweep Nation» [Σφουγγαροαπαγωγές σαρώνουν την επικράτεια]. The Celebrity Cafe (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2013. 
  29. Σαντάνα, Άρθουρ (1 Δεκεμβρίου 2004). «Square Guy Too Cool to Pass Up - Page 1» [Τετράγωνος Τύπος Πολύ Κουλ για να Απαρνηθεί - Σελίδα 1]. The Washington Post (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2013. 
  30. 30,0 30,1 30,2 «Burger joints losing blowup SpongeBob SquarePants» [Μπεργκεράδικα χάνουν φουσκωτά Μπομπ Σφουγγαράκης]. The Seattle Times (στα Αγγλικά). 1 Δεκεμβρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2013. 
  31. 31,0 31,1 Σαντάνα, Άρθουρ (1 Δεκεμβρίου 2004). «Square Guy Too Cool to Pass Up» [Τετράγωνος Τύπος Πολύ Κουλ για να Απαρνηθεί]. The Washington Post (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2013. 
  32. Γκόλντμαν, Σούζαν (10 Μαΐου 2005). «Stormtropers guard Burger King» [Στόρμτρουπερ φρουρούν τα Burger King]. Sun-Sentinel (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2013. 
  33. 33,0 33,1 33,2 «The Cayman Islands and Nickelodeon Announce SpongeBob Movie Partnership» [Οι Κέιμαν Νήσοι και το Nickelodeon ανακοινώνουν συνεργασία για την ταινία Μπομπ Σφουγγαράκης]. iNet Vacation (στα Αγγλικά). 10 Μαρτίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαρτίου 2006. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2013. 
  34. «Ice-Cream Dreams (SpongeBob SquarePants (8x8)) (Paperback)» (στα Αγγλικά). The Book Depository. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2013. 
  35. SpongeBob SquarePants : Ice-cream dreams (στα Αγγλικά). WorldCat. OCLC 698335835. 
  36. «Ice-Cream Dreams». Goodreads. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2013. 
  37. Κρούλικ, Νάνσυ (Ιανουάριος 2007). Ice-cream Dreams (στα Αγγλικά). ISBN 9781599613666. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2013. 
  38. 38,0 38,1 38,2 38,3 «Lowe's to Make Busch Race 'Family-Friendly'» [Η Lowe's κάνει Αγώνα Μπους 'Φιλικό προς Οικογένειες'] (στα Αγγλικά). Σάρλοτ, Βόρεια Καρολίνα: PR Newswire. 27 Μαΐου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2013. 
  39. «2004 NASCAR Busch Grand National Schedule» (στα Αγγλικά). ESPN. 2004. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2013. 
  40. Στράους, Γκάρι (16 Νοεμβρίου 2004). «'SpongeBob' saturation: Preschool to college» [Κορεσμός 'Μπομπ Σφουγγαράκης': Από τον παιδικό σταθμό στο κολέγιο]. USA Today (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2013. 
  41. 41,0 41,1 41,2 41,3 «The SpongeBob SquarePants Movie 300 Oct. 15» (στα Αγγλικά). Charlowtte Motor Speedway. 2 Ιουνίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2013. 
  42. Μπερνστάιν, Βιβ (19 Ιουνίου 2005). «Nascar Knows Logos Make Wheels Go 'Round» (στα αγγλικά). The New York Times. https://www.nytimes.com/2005/06/19/sports/othersports/19nascar.html?_r=0. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2013. 
  43. «It's a SpongeBob™ Weekend - Driver Casey Mears Added to The SpongeBob SquarePants Movie™ Race Car Lineup» [Είναι ένα Σαββατοκύριακο Μπομπ Σφουγγαράκης™ - Ο οδηγός Κάσυ Μίαρς προστίθεται στον αγώνα ταχυτήτων της ταινίας Μπομπ ο Σφουγγαράκης™] (στα Αγγλικά). Action Performance Companies Inc. 15 Σεπτεμβρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2013. 
  44. 44,0 44,1 Λέκτερ, Σκοτ. «The SpongeBob SquarePants Movie» (στα Αγγλικά). DVD Talk. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2013. 
  45. «Μπομπ ο Σφουγγαράκης: Η Ταινία». Public.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2020. 
  46. Μάιδερ, Σάρα Χέιλι (2 Μαρτίου 2005). «Slurpee Galaxy Expands With Nod To 'Star Wars'». Orlando Sentinel (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2013. 
  47. «Slurpee® Fun Facts». e-Press Center (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 5 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2013. 
  48. Όττε, Τίμοθι Μ. (26 Απριλίου 2005). «7-Eleven's SpongeBob Quarter». The Motley Fool (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2013. 
  49. «The SpongeBob SquarePants Movie Blu-ray» (στα Αγγλικά). Blu-ray. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2013. 
  50. «The SpongeBob SquarePants Movie Blu-ray». Blu-ray.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2015. 
  51. «The Spongebob Squarepants Movie (2004)». Rotten Tomatoes. Fandango Media. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2019. 
  52. «SpongeBob SquarePants Movie, The». Metacritic. CBS. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Αυγούστου 2010. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2010. 
  53. «CinemaScore». CinemaScore. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2019. 
  54. 54,0 54,1 Ίμπερτ, Ρότζερ (18 Νοεμβρίου 2004). «THE SPONGEBOB SQUAREPANTS MOVIE Movie Review» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2013. 
  55. Παρκ, Εντ (16 Νοεμβρίου 2004). «Porous Is Burning! SpongeBob Breaks Into the Real World.» (στα αγγλικά). The Village Voice. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-11-12. https://web.archive.org/web/20121112212937/http://www.villagevoice.com/2004-11-16/film/porous-is-burning-spongebob-breaks-into-the-real-world/1/. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2012. 
  56. Ρέχτσαφεν, Μάικλ (15 Νοεμβρίου 2004). «SpongeBob SquarePants». The Hollywood Reporter (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2013. 
  57. Κορντόβα, Ράντι (19 Νοεμβρίου 2004). «Kids, parents alike will soak up some fun with 'SpongeBob' film». The Arizona Republic (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2013. 
  58. Μπέρναρντ, Τζέιμι. «Make 'SpongeBob' your main squeeze». New York Daily News (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2005. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2013. 
  59. Λόρενς, Ουίλ. «The SpongeBob SquarePants Movie». Empire (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2013. 
  60. Στκβαρζμπαουμ, Λίζα (17 Νοεμβρίου 2004). «The SpongeBob SquarePants Movie (2004)». Entertainment Weekly (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2013. 
  61. Τόμσον, Ντέσον (19 Νοεμβρίου 2004). «'SpongeBob SquarePants': Soak Up Some Fun» (στα αγγλικά). The Washington Post. https://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A60034-2004Nov18.html. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2012. 
  62. Μάιερ, Κάρλα (19 Νοεμβρίου 2004). «As absorbing as his small-screen self». San Francisco Chronicle (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2013. 
  63. Σκοτ, Α. Ο. (19 Νοεμβρίου 2004). «Absorbency Plus Frivolity, a Blend the World Needs» (στα αγγλικά). The New York Times. https://www.nytimes.com/2004/11/19/movies/19spon.html?ex=1132376400&en=10d0c2cd5551e138&ei=5083&partner=Rotten%20Tomatoes&_r=0. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2012. 
  64. Μούσταρντ, Τομ (19 Νοεμβρίου 2004). «The SpongeBob SquarePants Movie». The Dallas Morning News (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Δεκεμβρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2013. 
  65. «Fun-Soaked Splash: 'SpongeBob SquarePants'» (στα αγγλικά). The Washington Post. 19 Νοεμβρίου 2004. https://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A61464-2004Nov18.html. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2012. 
  66. Μπάσιλ, Νάνσι (2004). «The SpongeBob SquarePants Movie» (στα Αγγλικά). About.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2013. 
  67. Τάιλερ, Τζόσουα. «The SpongeBob SquarePants Movie» (στα Αγγλικά). Cinema Blend. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2013. 
  68. 68,0 68,1 Έντελσταϊν, Ντέιβιντ (18 Νοεμβρίου 2004). «SpongeBob Squared». Slate (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2013. 
  69. Κλαρκ, Μάικ (18 Νοεμβρίου 2004). «Airy 'SpongeBob' is mildly absorbing». USA Today (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2013. 
  70. «The SpongeBob SquarePants Movie». Time Out (στα Αγγλικά). 2004. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2013. 
  71. Μακάρθι, Τοντ (13 Νοεμβρίου 2004). «Review: "The SpongeBob SquarePants Movie"». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2013. 
  72. Μπάτερουορθ, Ντέιβιντ Ν. (2004). «The SpongeBob SquarePants Movie (2004)» (στα Αγγλικά). Internet Movie Database. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2013. 
  73. «Μπομπ ο Σφουγγαράκης». Αθηνόραμα. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019. 
  74. «Μπομπ ο σφουγγαράκης». Ριζοσπάστης. Σύγχρονη Εποχή-Εκδοτική ΑΕΒΕ. 15 Σεπτεμβρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019. 
  75. https://www.filmy.gr/movies-database/the-spongebob-squarepants-movie/#1532166645875-ffec68f3-deac1dfc-67d110ca-a5db852c-82a5fdfd-b65b9df7-fe1b214d-48b3d3b2-710062fc-932bd893-93f6
  76. Δανίκας, Δημήτρης (15 Σεπτεμβρίου 2005). «Σφουγγαράκης ο μικρούλης». Τα Νέα. σελ. 23. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2021. 
  77. 77,0 77,1 77,2 Μπερ, Τζόναθαν (4 Μαΐου 2012). «Viacom should pull the plug on SpongeBob». MSN Money. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2013. 
  78. Ζευς, Μάξι (28 Ιανουαρίου 2005). «The Uncanny Brilliance of "SpongeBob SquarePants"». Toon Zone. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2010. [νεκρός σύνδεσμος]
  79. Ζευς, Μάξι (12 Οκτωβρίου 2008). «"Whatever Happened to SpongeBob?": Good Question!» (στα Αγγλικά). Toon Zone. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2008. 
  80. Ραμπ, Ρόι (13 Νοεμβρίου 2008). «SpongeBob SquarePants: Who Bob What Pants?» (στα Αγγλικά). DVD Verdict. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2013. 
  81. Ραμπ, Ρόι (13 Μαρτίου 2011). «SpongeBob SquarePants: The Great Patty Caper» (στα Αγγλικά). DVD Verdict. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2013. 
  82. Ροντς, Μίνα (6 Φεβρουαρίου 2008). «SpongeBob SquarePants: To Love A Patty» (στα Αγγλικά). DVD Verdict. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2013. 
  83. Μέιβις, Πολ (13 Οκτωβρίου 2008). «SpongeBob SquarePants - WhoBob WhatPants?» (στα Αγγλικά). DVD Talk. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2013. 
  84. 84,0 84,1 84,2 84,3 «32nd Annual Annie Award Nominees and Winners (2004)» (στα Αγγλικά). Annie Award. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2013. 
  85. «List of Winners (2005)» (στα Αγγλικά). American Society of Composers, Authors and Publishers. 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2013. 
  86. 86,0 86,1 «Here are the Winners of the Kids' Choice Awards 2005». Nickelodeon Australian Kids' Choice Awards (στα Αγγλικά). Nickelodeon. 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουνίου 2007. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2014. 
  87. 87,0 87,1 «Kids' choice - Guy». The Age (στα Αγγλικά). 21 Σεπτεμβρίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2014. 
  88. «Satellite Awards 2004» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2013. 
  89. 89,0 89,1 «2005 Golden Trailer Awards Nominations and Wins» (στα Αγγλικά). Golden Trailer Award. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2012. 
  90. «Истории / Звездный лайфстайл». Star Story (στα Ρωσικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2013. 
  91. Σούσμαν, Γκάρι (6 Δεκεμβρίου 2004). «Ogre Achiever». Entertainment Weekly (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2013. 
  92. «26th Annual Young Artist Awards Nominations and Wins» (στα Αγγλικά). Young Artist Award. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]